• image
  • image

Hadifogolynapló

Nádasi Alfonz 2009-ben kiadott Hadinaplójának nagy sikere indokolttá tette, hogy új kiadásban napvilágot láthasson a könyv szerves folytatása, a Hadifogolynapló is.

Jelen könyv ugyanis 2004-ben a XX. Századi Intézet támogatásával már megjelent. Míg a Hadinapló Alfonz atya tábori lelkészi szolgálatát tárja elénk fogságba esése napjáig (1945. február 12.), addig a Hadifogolynaplóból azt a két és fél évet ismerhetjük meg, amelyet a szerző különböző szovjet fogolytáborokban töltött.

Aki elolvassa Nádasi Alfonz naplóit, egy XX. századi eposzi hőst ismerhet meg személyében. Isten segítségével, szinte emberfeletti erőfeszítésekkel és képességekkel, nyelvtudásával, gyakorlatias érzékével, fizikai és lelki erejével, zenei tehetségével, határozott kiállásával segítette társait, hogy túlélhessék a túlélhetetlent. Egész hadiszolgálata alatt önmaga legyőzésére és mások szolgálatára törekedett. Maga előtt igen magasra tette a mércét, de mindenkitől elvárta volna a hasonló, fegyelmezett magatartást. Az ő zseniális ötlete volt, hogy Rajk László és Erdei Ferenc testvérei révén kiszivárogtassa a Szovjetúnióban raboskodó katonatisztek nevét.

Ha Schindler listája világhíressé vált, méltó lenne, hogy Nádasi Alfonz listája, bajtársaiért végzett hősi szolgálata legalább hazánkban nagyobb ismertséget szerezzen.

bences jelveny

   

Támogatóink:

emmi

 

sziszcom

 

VILL-KORR

vilkorr

 

Klastrom-Logo

 

gy logo

 

logorabakqelle

Szent Imre Patika

szent-imre-gyor