• image
  • image

Kisfaludy Károly

1788. február 5-én született Téten.

A téti elemi iskola után a Pannonhalmi Szent Benedek-rend Győri Főgimnáziumában fejezte be középiskolai tanulmányait. 1803 őszén beiratkozott a győri Katonai Intézetbe.

1805-ben zászlósként részt vett a Várna melletti csatában. Első versét Hadi ének Olaszországban címmel írta. 1808-ban francia fogságba esett, de visszaszökött ezredéhez. 1809-ben hadnagyi, fél év múlva főhadnagyi rangba került. 1810-ben alakulata visszatért Pestre, majd 1811 nyarán lemondott katonai rangjáról.

1812-ben beiratkozott a bécsi Festészeti Akadémiára. 1819-ben a székesfehérvári színtársulat bemutatta a Tanárok Magyarországon című drámáját. Nagy sikerű vígjátékait (A kérők, Csalódások) még a 20. században is játszották. 1820 júliusától az Auróra szerkesztője lett. 1826-ban megkapta a Marczibányi-díjat.

1830. november 21-én tüdőbajban hunyt el Pesten.

Halála napján a Magyar Tudományos Akadémia a nyelvtudományi osztály rendes tagjává választotta.

Hamvait a váci gát melletti temetőből a Nemzeti Panteon (Kerepesi temető) 29-es parcellájában helyezték örök nyugalomra.

Emlékére hozták létre a Kisfaludy Társaságot, Győrben pedig 1908-ban a Kisfaludy Irodalmi Kört. Győrött utcát neveztek el róla és emléktáblával jelölték meg azt a házat, ahol bencés diákként lakott. 1892-ben a sétatéri szigeten felállították életnagyságú szobrát, melyet 1921-ben helyeztek át jelenlegi helyére, a Bécsi kapu térre. Róla nevezték el Győrött a megyei könyvtárat és a színházat is. 1963 óta névadója a Győr-Moson-Sopron megyei diákság évenkénti művészeti seregszemléjének, a Kisfaludy Napoknak.

bences jelveny

   

Támogatóink:

emmi

 

sziszcom

 

VILL-KORR

vilkorr

 

Klastrom-Logo

 

gy logo

 

logorabakqelle

Szent Imre Patika

szent-imre-gyor