• image
  • image

Petz Lajos

1854. március 1-én született Győrött.

A Pannonhalmi Szent Benedek-rend Győri Főgimnáziumában érettségizett 1871-ben, majd a bécsi orvosi egyetemen folytatta felsőfokú tanulmányait.

1877-ben orvosi diplomát szerzett, majd a budapesti Szent Rókus Kórházba került gyakornoknak. 1881-ben Győrbe költözött, majd 1884-ben városi tisztiorvosi megbízatást kapott és a Szentháromság Kórház igazgatója lett.

Kezdeményezésére 1885. november 3-án megnyitották Győr-nádorvárosban az új nyolcvanágyas kórházat. 1898-tól a Magyar Országos Orvosszövetség Győrvárosi és Megyei Fiókjának elnöke, 1888-tól az Országos Közegészségügyi Tanács tagja volt. A Győri Királyi Akadémián is tanított, a közigazgatási egészségtan tanára volt. 1912-ben a Győri Ének- és Zeneegylet elnökévé választották.

Ferenc József király 1913. augusztus 20-án magyar nemesi címet adományozott neki, felpéczi előnévvel.

1922-ben nyugdíjba vonult, ekkor magyar királyi egészségügyi főtanácsosi címmel tüntették ki. Győr Szabad Királyi Város törvényhatósági bizottságának 1927. január 20-án megtartott ülésén a Magyar Országgyűlés felsőházának póttagjává választották, majd röviddel ezután a felsőház rendes tagja lett.

Közel két évtizeden át a Vidéki Kórházigazgatók Országos Értekezleteinek elnöke és az Országos Közegészségügyi Egyesület győri fiókjának titkára volt. 1928-ban, még életében utcát neveztek el róla szülővárosában.

1932. június 21-én hunyt el Győrött. Fia, Aladár is híres sebészorvos lett, róla nevezték el a megyei kórházat.

bences jelveny

   

Támogatóink:

emmi

 

sziszcom

 

VILL-KORR

vilkorr

 

Klastrom-Logo

 

gy logo

 

logorabakqelle

Szent Imre Patika

szent-imre-gyor