• image
  • image

Pfannl Jenő

1880. április 5-én született Győrben.

A Pannonhalmi Szent Benedek-rend Győri Főgimnáziumában érettségizett 1898-ban. Felsőfokú tanulmányait Bécsben, a Katona-Technikai Akadémián végezte.

1902-től a budapesti 4. Honvéd Ágyús Tüzérezrednél volt hadnagy. 1914-1918 között az orosz, majd az olasz fronton szolgált, 1920-tól a győri tüzérosztály parancsnoka volt. 1922-ben nyugállományba vonult.

A Hadtörténeti Múzeum őrzi az I. Világháborús kassai 39-es honvédhadosztály harcait, harctereit bemutató kétkötetes ceruza- és akvarellmunkáit.

1929-ben gumicsónakkal elsőnek evezett le Innsbrucktól Győrig, melyet évenként megismételt.

A Győri Vívó Club alapítója és elnöke, a Győri Aero Club társelnöke, a Csónakázó Egylet házelnöke, a Veszprém és Győr vármegyei lovas- és agarászegylet választmányi tagja volt. Rajzai, lovas és katonai témákban Zsanszy művésznév alatt jelentek meg. 1928-tól választott tagja volt a Kis Akadémia zártkörű társaságnak. Elnökévé választotta az 1929-ben Győrött megalakult Győr Barátai Társaság, mely a város történeti és művészeti emlékeinek felkutatására jött létre.

1941-ben „SAS” behívóval reaktiválta a honvédség. A dunaszerdahelyi, majd a győrszentmártoni bevándorlási központ parancsnokává nevezték ki.

1945-ben Mosonmagyaróvárott fogságba esett, Focsaniba hurcolták, ahol vérhas járványban 1945. szeptember 22-én elhunyt.

bences jelveny

   

Támogatóink:

emmi

 

sziszcom

 

VILL-KORR

vilkorr

 

Klastrom-Logo

 

gy logo

 

logorabakqelle

Szent Imre Patika

szent-imre-gyor