• image
  • image

Tűz Tamás (Makkó Lajos)

1916. április 18-án született Győrött.

Tanulmányait Győrben, a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban, valamint a Püspöki Hittudományi Főiskolán végezte. 1939-ben szentelték pappá, mely után segédlelkészként és hitoktatóként dolgozott, majd 1943-tól tábori lelkészként szolgált. 1944-től három évet hadifogságban töltött.

1956-ban elhagyta Magyarországot, Kanadában telepedett le, ahol lelkipásztori szolgálatát folytatta. Diákkori kísérletei után 1939-ben kezdett újra verset írni Harsányi Lajos bencés diáktársa buzdítására. Első verseit győri lapok, majd a Vigília és a Magyar Csillag közölte. 1942-től a Kisfaludy Irodalmi Kör tagja lett. 1956 után a magyar emigráns irodalom jelentős alkotó és szervező egyénisége lett.

Hosszú idő után Magyarországon a Vigíliában és a Műhely folyóiratban jelenhettek meg versei 1980-ban. Verseskötete: Hét sóhaj a hegyen címmel jelent meg 1987-ben. Külföldön kiadott kötetei közül az 1978-ban megjelent: Aranyrét utca sok gyermekkori emléket jelenít meg, honvágyversei és önéletrajzi prózai írásai ismételten utalnak győri emlékeire.

1991-ben Győr városa díszpolgárává választotta. 1992. április 7-én hunyt el a kanadai Hamiltonban. A győri köztemető díszsírhelyén nyugszik.

bences jelveny

   

Támogatóink:

emmi

 

sziszcom

 

VILL-KORR

vilkorr

 

Klastrom-Logo

 

gy logo

 

logorabakqelle

Szent Imre Patika

szent-imre-gyor