• image
  • image

Varga (Szutor) László dr.

1932. október 5-én született Győrben.

Középiskolai tanulmányait a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban végezte, majd az iskola államosítása után a Révai Miklós Gimnáziumban volt kénytelen érettségizni. 1957-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd a Győr-Sopron Megyei Tanács Kórházában a kórbonctani osztályon kezdett dolgozni.

1958-ban a II. számú belgyógyászatra került segédorvosnak. 1963-ban szakvizsgát tett belgyógyászatból, majd 1966-ban az I. számú belgyógyászati osztályra került, ahol alorvos, adjunktus, másod-főorvos volt. 1961-1979 között az endoszkópos vizsgálatokat vezette a megyei kórházban. 1976. január 1-én a III. számú belgyógyászati osztály osztályvezető főorvosává nevezték ki. Fő kutatási területe az immunológia, a gasztroenterológia, valamint a vírus okozta hepatitisek voltak. A III. számú belgyógyászati osztályból szerveződött önálló osztállyá a pulmonológiai részleg, melynek szakmai vezetését magas színvonalon irányította.

A gasztroenterológia területén végzett munkája elismeréseként honoris causa kapta meg a gasztroenterológiai szakképesítést 1980-ban. Szenvedélyes sportember volt, közel negyven évig gyógyította az ETO sportolóit, emellett a kórházba került bencés diáktársait is mindig patronálta. Tagja volt a Magyar Belgyógyász Társaság Szakmai Kollégiumának, a Magyar Belgyógyász-, a Magyar Gasztroenterológiai és Immunológiai Társaságnak. Munkássága során több hazai és nemzetközi konferencián negyvenkét tudományos előadást tartott, számos tanulmányt publikált. 1977-ben Petz Aladár-emlékéremmel, 1996-ban Nyári László-díjjal tüntették ki. 1999. április 18-án hunyt el Győrben.

bences jelveny

   

Támogatóink:

emmi

 

sziszcom

 

VILL-KORR

vilkorr

 

Klastrom-Logo

 

gy logo

 

logorabakqelle

Szent Imre Patika

szent-imre-gyor