• image
  • image

Hász István dr.

1884. december 22-én született a Komárom megyei Kisbéren.

Tanulmányait a bencés rend komáromi és a győri gimnáziumaiban, teológiai tanéveit Bécsben a Pázmáneumban töltötte. A bécsi egyetemen folytatott sikeres tanulmányaiért Ferenc József császár gyémántgyűrűvel jutalmazta és a császári és királyi képviselő jelenlétében avatták teológiai doktorrá. 1908. július 14-én szentelték pappá a bécsi Stephansdomban.
Papi pályafutását Szanyban kezdte káplánként, majd a győri nagyszemináriumban és a budapesti Szent Imre Kollégiumban, mint tanulmányi felügyelő folytatta. Négy év múlva püspöki ceremonárius és az egyházi bíróság jegyzője lett. 1911-ben Rómában az Augustineumban képezte tovább magát, teológiából doktorátust szerzett.
A következő 16 évben teológiai tanárként működött, de mellette karitatív és kulturális egyesületeket is vezetett. Megalapította és szerkesztette Győrött a pasztorális és homiletikai folyóiratot, az Evangéliumot (1922–1928), valamint szerkesztője volt a Védőszentjeink című kilencven füzetes hagiografiai sorozatnak, melyből tizenhárom életrajzot ő maga írt. 1913-1929 között püspöki szertartó Győrben, 1918-ban a Győri Szociális Misszió Társaság tanácsadója volt.
1929. február 8-án Horthy Miklós kormányzó a Magyar Királyi Honvédség tábori püspökévé nevezte ki. XI. Pius pápa a surai (Suriya in Mesopotamia) címzetes püspöki címet adományozott számára 1929. február 8-án, majd Serédi Jusztinián bíboros hercegprímás püspökké szentelte 1929. április 28-án.
A visszavonuló hadsereggel került Ausztriába, majd Svájcban telepedett le Unterägeriben. 27 évig volt az ingenbohli keresztesnővérek zárdalelkésze.
1973. január 27-én hunyt el 89 éves korában Einsiedelnben. Temetési szertartását Mindszenty József bíboros, hercegprímás végezte. Sírhelye Unterägeriben található.

bences jelveny

   

Támogatóink:

emmi

 

sziszcom

 

VILL-KORR

vilkorr

 

Klastrom-Logo

 

gy logo

 

logorabakqelle

Szent Imre Patika

szent-imre-gyor