• image
  • image

Dr. Kovács Antal olimpiai bajnok volt Bencés Szabadegyetemünk vendége

2017. március 6-ándr. Kovács Antal, Magyarország eddigi egyetlen cselgáncsozó olimpiai bajnoka, a Paksi Atomerőmű kommunkiációs igazgatója, a Magyar Judo Szövetség alelnöke volt Egyesületünk vendége, aki A siker egyenlő a boldogsággal? címmel tartott előadást Bencés Szabadegyetemünkön a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium Dísztermében. Az előadás előtt a Győrplusz hetilap készített interjút meghívott vendégünkkel, melynek rövidített változatát az alábbiakban olvashatjátok:

Emlékeznek még „Atom Antira”, a magyar cselgáncssport első olimpiai bajnokára? 25 év telt el a barcelonai siker óta és sok víz lefolyt azóta Paksnál a Dunán. Kovács Antal paksiként szerzett sportsikereket, de a számos világ-, európa-, és hazai bajnoki címei mellett egyetemet végzett, a magyar olimpikonok közül ő szerzett elsőként PhD fokozatot, ma pedig a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. A Bencés Diákok Győri Egyesülete meghívásának eleget téve tartott előadást az iskola dísztermében.

„A siker egyenlő a boldogsággal?” – ez a bencés szabadegyetemi előadásának címe. Mi a válasza a feltett kérdésre?

Mindenki a boldogságot keresi. Sokan pedig a boldogságot a sikerrel azonosítják. Nézzük csak meg, mi lett egy-egy valóságshow győztessel, akik pénzt, lakást, kocsit kaptak, ma hol tartanak? Van, aki a zárt intézetben, van, aki a börtönben végezte, mert azt gondolták övék a világ. Én keresztény vagyok, ez az értékrend határozza meg a mindennapjaimat és ennek köszönhetem a sikereimet is. A válasz tehát nem minden esetben egyértelmű.

Ön boldognak, vagy sikeresnek vallja magát?

Én sikeresnek gondolom magam, de egyben ez a siker boldogság is. Eufórikus érzés, amelyet mindhárom gyermekem születésénél és az olimpiai bajnoki cím elnyerésénél is éreztem. De egyetlen gyermekem születését se cserélném el az olimpiai bajnoki címért. Nyerhetünk bármit, pénzt vagy olimpiát, lehet a sikert hajhászni, de van egy mindennél fontosabb dolog. Nekem az élet értelme a gyerek. Akkor nyert értelmet az életem, amikor a feleségem áldott állapotba került, amikor először vehettem kezembe az első gyermekemet.

Miért érzi sikeresnek magát?

Azért vagyok sikeres ember, mert három jópofa gyermek édesapja lehetek, és van egy olyan szerető feleségem, akivel 14 éves korunk óta együtt vagyunk. Ha nagyon nem szúrjuk el, akkor boldogságra vagyunk ítélve.

Mikor boldog?

Akár egy egyszerű pillanat is boldoggá tesz, például amikor esténként mesét olvasok a gyerekeknek, ők rám másznak, ficeregnek és hallgatják a mesét. Ilyenkor picit elhallgatok, és az jár a fejemben: na, ez a boldogság. Nálunk a családban egyébként nem téma hogy olimpiai bajnok vagyok, nincsenek kirakva az érmeim, kupáim, díjaim. A 10 éves kislányom a harmadikos tankönyvéből tudta meg, hogy az édesapja olimpiai bajnok.

 

Sportol még?

Mindennap. Reggel fél hatkor kelek, hetente kétszer-háromszor dzsúdózok, a többi napokon kondizás, kardio, biciklizés és futás a program. Aztán jön a munka. Úgy próbálom alakítani az életem, hogy fél öt után a gyerekekkel foglalkozhassak. Aztán, majd amikor ők már lefekszenek, én dolgozok tovább.

kovacs antal1

Kép: Kovács Antal

bences jelveny

   

Támogatóink:

emmi

 

sziszcom

 

VILL-KORR

vilkorr

 

Klastrom-Logo

 

gy logo

 

logorabakqelle

Szent Imre Patika

szent-imre-gyor