• image
  • image

Egyesületünk bemutatkozása

Bencés Diákok Győri Egyesülete

 

A Bencés Diákok Győri Egyesülete 1993-ban alakult. Alapítója, dr. Németh Ferenc Gy/43 a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium egykori diákja, majd orvosa volt.

Célja a Pannonhalmi Szent Benedek-rendi iskolákban szerzett keresztény szellemiség, erkölcs és nemzettudat ápolása, népszerűsítése, valamint részvétel Győr városának kulturális életében. Az egyesületbe a bencés gimnáziumokban végzett öregdiákok léphetnek be. Székhelye a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban van.

Az egyesület évente hat szabadegyetemi előadást, valamint kirándulást, baráti összejöveteleket szervez nemcsak tagságának, hanem minden érdeklődő győri polgárnak. Mindemellett az évente megrendezendő közös bencés érettségi találkozó megszervezése is az egyesület feladata a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziummal együtt, ezeken a találkozókon 500-600 bencés öregdiák szokott részt venni.

Az elmúlt évek során olyan országos, sőt nemzetközi szaktekintélyeket hívott meg egyesületünk városunkba, mint Kányádi Sándor, Tringer László, Tomka Miklós, Gulyás Balázs, Vizi E. Szilveszter, Kahler Frigyes, Maróth Miklós, Balczó András, Boros Imre, Vörös Győző, Csókay András, Meloccó Miklós, Gergátz Elemér. Az előadásokon átlagosan 100-150 fő szokott részt venni, idős és fiatal korosztály egyaránt.

Az egyesület a kulturális rendezvények szervezése mellett anyagilag és erkölcsileg is igyekszik támogatni a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumot és diákjait.

Megalapítottuk a „Jó tanuló jó sportoló” ösztöndíjat, mellyel ösztönözni szeretnénk a sportban kimagaslóan teljesítő bencés diákokat, hogy a sport mellett a tanulást is komolyan vegyék és fontosnak tartsák. Az elmúlt tanévben kimagasló teljesítményt nyújtó két diáknak 2013. május 29-én dr. Pakucs János, a Magyar Olimpiai Bizottság Felügyelő Bizottságának tagja, iskolánk egykori diákja, valamint Németh Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó adta át az ösztöndíjat.

Megalapítottuk a „Győri bencés diákokért” díjat, melyet olyan bencés öregdiákoknak ítélünk oda, aki mind a mostani bencés diákokat, mind az öregdiákokat és az Alma Matert is segítik társadalmi munkájukkal.

Eddigi díjazottak:

2010-ben: dr. Horváth Viktor Gy/75

2011-ben: dr. Neszmélyi András Gy/96

2012-ben: dr. Magassy Dániel Gy/57

2013-ban: dr. Koór Sándor Ph/65

2014-ben: Balogh Pál Gy/62

2015-ben: dr. Kőrösi Tamás Ph/73

Négy egyesületi tagunk, dr. Kőrösi Tamás, dr. Koór Sándor, dr. Kozma Ottó és Péter Tamás létrehozta szeretett bencés szerzetes tanárának emlékét megőrizni kívánó Luif Otmár ösztöndíjat, melyet minden évben a biológia és földrajz tantárgyakban legtehetségesebb egy-egy győri és pannonhalmi bencés diák érdemelhet ki.

Nemrégiben új kiadványt jelentetett meg egyesületünk dvd formájában, melyen az iskola tablói láthatóak az 1880-as évek végétől napjainkig, valamint értékes iskolatörténeti tanulmányok.

Mindemellett nem feledkezünk meg elhunyt tanárainkról és diáktársainkról sem, minden évben halottak napján felkeressük sírjaikat és megemlékezünk róluk.

bences jelveny

   

Támogatóink:

emmi

 

sziszcom

 

VILL-KORR

vilkorr

 

Klastrom-Logo

 

gy logo

 

logorabakqelle

Szent Imre Patika

szent-imre-gyor